5 enkla steg för att skapa en hemsida 2021 – billigt!

Att skapa en hemsida behöver inte alls vara svårt eller särskilt dyrt. I det här avsnittet ger vi våra bästa tips på hur nästan vem som helst på ett billigt sätt kan skapa en hemsida 2020.

Översikt

Billigt webbhotell

Hitta ett bra och billigt webbhotell för din webbplats.

Köp domän

Leta upp ett ledigt domännamn som passar ditt varumärke eller webbplatsens ändamål.

Installera WordPress

WordPress är en riktigt bra grund att skapa en webbplats på.

Välj tema

Installera rätt tema på din hemsida för att förmedla rätt känsla.

Installera plugin-program

Genom att installera rätt plugin-program på din sida kan du öka prestandan väsentligt.

Totalkostnad

Slutligen summerar vi kostnaderna för våra rekommendationer i artikeln.

Applikationer vi alltid använder

WordPress

Elementor

WP Rocket

1. Välj ett billigt webbhotell att hosta sidan på

För att komma igång med din webbplats måste du först välja ett webbhotell. Det är genom webbhotellet som du köper din domän och hostar din sida på. 

Utbudet av webbhotell är stort och både kvaliteten och prisnivåerna kan variera kraftigt. I de flesta fall är dyrast inte alltid bäst, utan du kan hitta billiga och bra alternativ som är minst lika bra som de dyrare alternativen. 

Tänk på att många webbhotell som skyltar med låg prissättning för hosting kan ta extra betalt för viktiga funktioner vilket ökar totalkostnaden och gör att det effektiva priset inte blir så lågt. 

För våra egna webbplatser använder vi i de flesta fall webbhotellet Inleed, utom i de enstaka fall premiumhosting anses vara nödvändig. Anledningen är att Inleed erbjuder en prisvärd och pålitlig hosting med bra prestanda där alla grundläggande funktioner (exempelvis e-post och SSL) ingår i priset.

Inleeds billigaste hostingpaket kostar 228 kronor per år. Priset är inklusive moms men kostnaden för domänen är separat. 

2. Köp en domän

När du valt ditt webbhotell är det dags att köpa din domän. Domänen är lite förenklat webbplatsens adress eller namn och utgör den första delen av din webbplats alla webbsidor (på den här webbplatsen är domänen lasserk.se) och slutet på e-postadresserna. 

Att komma på ett bra domännamn är svårt i sig – att hitta ett bra domännamn som är tillgängligt är ännu mer utmanande. Det finns många som i sin uppgivenhet valt långa och krångliga domäner på grund av att utbudet av lediga domäner minskar. 

Vi rekommenderar istället att du håller dig kall och tänker ett varv extra. Tre enkla tumregler att förhålla sig till är:

I många fall kan det vara värt att kontrollera så att det finns en tillgänglig domän som matchar ett tilltänkt företagsnamn innan man skickar sina namnförslag till bolagsverket.

Hittar du en domän som passar ditt tilltänkta företags namn kan det vara bra att köpa den innan bolagsverket hanterar din ansökan om bolagsbildning, annars är risken stor att någon snappar upp din domän så fort ditt företag har bolagiserats. 

Domäner kan antingen ha landsspecifika ändelser som .se, .no och .dk eller mer internationell prägel som .nu, .net, .com och den numera populära varianten .io.

Beroende på tillgänglighet och webbplatsens ändamål kan det i många fall vara en bra ide att köpa de vanligaste ändelserna för att de ska vara i din kontroll. Speciellt om det är ditt företagsnamn. 

Priset för en .se-domän är 149 kronor per hos Inleed. För en .com-domän är 159 kronor per år. Priset är inklusive moms.

3. Installera WordPress på din sida

Nästa steg är att installera ett innehållshanteringssystem på din webbplats. Ordet kommer från engelskans Content Management System (CMS) och det är genom dessa system som även nybörjare enkelt kan skapa och hantera innehåll på sin webbplats utan att behöva koda själva. 

Även om det finns många olika innehållshanteringssystem att välja ibland rekommenderar vi WordPress. WordPress är det absolut vanligaste alternativet och är det system vi själva använder för alla våra sidor. Fördelarna med WordPress är många:

Priset för WordPress är 0 kronor per år. 

4. Välj tema

För att designa och redigera din WordPressida kan du installera ett av de många färdigutvecklade teman som finns att välja bland. Många teman är utvecklade för att du som driver sidan ska slippa behöva lägga tid på struktur och design medan andra teman är utvecklade för att ge dig en hög grad av frihet. 

Det förinstallerade temat i år (2020) heter Twenty Twenty. Vill du installera ett annat tema kan du gå in under adminpanelen på din wordpressida och klicka på Utseende > Teman. Där hittar du alla teman du har installerade på sidan. Klicka sedan på knappen ”Lägg till nytt” uppe i vänstra hörnet och sök sedan efter ditt tema i sökrutan till höger.

Generellt sett anser vi att man bör välja ett gratistema om inget specifikt ändamål skulle kräva något annat. Teman som Hestia och Astra är exempel på populära teman med höga betyg som riktar sig mot personer som inte vill lägga fokus på att utforma design och UX själva. 

De personer som hellre vill ha en blandning av färdig struktur och egen kontroll är OceanWP ett populärt alternativ. Ifall man använder OceanWP bör man också installera ett plugin som heter Elementor. Mer om Elementor i avsnittet om plugins nedan.

Ifall man tagit steget att utveckla sina sidor med hjälp av Elementor rekommenderar vi att du installerar temat Hello. Temat är skapat för Elementor och är därför väldigt avskalat vilket gör det snabbt att ladda. 

För att hålla din sida så snabb och säker som möjligt bör du som regel bara ha ditt primära tema installerat och Twenty Twenty som backup. 

Priset för de teman som är listade ovan är 0 kronor per år. 

5. Plugin till WordPress

Slutligen bör du installera ett par plugin-program på din webbplats för att optimera prestanda eller lägga till specifika funktioner.

1. Installera en Page-builder

Vi rekommenderar att alla som kan använder en page-builder för att bygga sin hemsida. Det ger dig mer kontroll och sidan ger ett mer professionellt och unikt intryck. Den page-builder vi använder och rekommenderar heter Elementor. Elementors basprogram är gratis och funktionerna i basversionen räcker långt.

Ifall man vill låsa upp premiumfunktioner kan man köpa Elementor Pro. Den installeras som ett tillägg till vanliga Elementor och erbjuder en ny dimension. Trots att man klarar sig bra med basprogrammet använder vi oss av Elementor Pro på alla våra sidor.

Priset för Elementor Pros minsta paket (1 webbplats) är cirka 450 kronor per år ($49). 

2. Installera plugin som förbättrar sidans hastighet

Hastigheten det tar att ladda din hemsida är en viktig faktor att ha i åtanke. Ju snabbare din sida visas för din besökare desto bättre användarupplevelse upplever webbplatsens besökare. Det kan i sin tur leda till att du rankar på fler och bättre sökord vilket resulterar i ännu fler besökare. 

Du kan enkelt förbättra hastigheten på din webbplats med ett olika plugin. Här är vår lista över gratisplugin som förbättrar din hemsidas hastighet:

Autoptimize

WP Fastest Cache 

Imagify (25 MB/månad gratis)

För den som är intresserad av en helhetslösning anser vi att det bästa alternativet är WP Rocket. Det alternativet kostar pengar men tjänsten är mycket bra och man slipper en del av buggarna vi har upplevt med gratisalternativen. 

Priset för WP Rockets minsta paket (1 webbplats) är cirka 450 kronor per år ($49). 

3. Andra bra plugin som är gratis

Utöver plugins som utvecklats för att förbättra webbplatsens hastighet och utseende finns det också olika plugin för att förenkla admin och liknande. Här är våra förslag på tre plugin alla sidor behöver:

Cookie Notice

Rank Math SEO

Site Kit by Google

Det finns gott om alternativ till de olika plugin vi listat och vissa alternativ kan lämpa sig bättre för specifika ändamål. Likt teman bör man bara ha aktiva plugin på sidan och sådant man inte använder bör raderas. Installera inte heller två plugin för samma ändamål eftersom det kan skapa tekniska problem.

Senast uppdaterad: 2021-02-17.

6. Sammanfattning och kostnadsestimat

I den här artikeln har vi förklarat att det inte är svårt eller dyrt att bygga, hosta och driva en webbplats 2020. Genom att följa de steg som har listats och använda de enkla, och i många fall gratis, hjälpmedel som finns att tillgå kan även personer utan teknisk bakgrund starta egna projekt. 

Avslutningsvis summerar vi priserna för exemplen i artikeln för att ge en uppskattning om vad det kostar att driva en hemsida baserat på våra olika scenarion. 

1

Att driva en .se-domän med plugin som är gratis.

Den årliga kostnaden för att driva en .se-domän med de plugin som listats i artikeln är 377 kronor per år.

2

Att driva en .se-domän med Elementor Pro installerat.

Den årliga kostnaden för att driva en .se-domän med Elementor Pro installerat är cirka 827 kronor per år.

3

Att driva en .se-domän med Elementor Pro och WP Rocket.

Den årliga kostnaden för att driva en .se-domän med Elementor Pro och WP Rocket är cirka 1227 kronor per år.